6 Kasım 2007 Salı

köfteli ve nohutlu çorba

kofteli_nohutlu_corba.jpg

annemin bazı tariflerini o kadar benimsemişim ki sanki hiç anlatmasa da kendi kendime yapabilirmişim gibi geliyor. ama anlatmaya başlayınca da durumun göründüğü gibi olmadığı ortaya çıkıyor. köfteli ve nohutlu çorba tarifi de bu kategoridekilerden. annem dün tarifi yazdırmaya başlayınca o kadar çok ayrıntı söyledi ki ben kendi başıma bunların hiç birini düşünemezdim herhalde.

çorbayı hazırlamaya nohutlardan başlıyorsunuz. bir su bardağı nohutu bir gece önceden ıslatıp ertesi gün pişiriyor ve kabuklarını soyup bir köşede bekletiyorsunuz. köfteleri hazırlamak için; yarım kg. kıyma, yarım su bardağı köftelik bulgur, bir tatlı kaşığı karabiber, bir tatlı kaşığı pulbiber, bir tatlı kaşığı tuz, bir yumurta, iki yemek kaşığı zeytinyağı gerekiyor. tüm malzemeleri kıymayla karıştırıp on dakika yoğuruyorsunuz. fındık büyüklüğünde yuvarlayıp kıyılmış maydanozun üzerine yerleştiriyorsunuz.

sıra pişirmede. bir baş soğanı doğrayıp yarım çay bardağı sıvı yağda öldürüyorsunuz. bir kaşık domates salçası veya yarım kaşık biber salçası ekleyip bir miktar kavuruyorsunuz. bir buçuk litre kaynamış su , yarım tatlı kaşığı tuz ile köfteleri ve nohutları da ekleyip tahta bir kaşıkla bir kez karıştırıyorsunuz. on beş dakika (köfteler pişene kadar) pişiriyorsunuz.

annem köftelerin pişip pişmediğini anlamak için bir köfteyi ortadan ikiye bölüp iç kısmına bakmamı, eğer içi pembe değilse pişmiş olacağını not ettirdi. bir de köfteleri hazırlayıp kapaklı bir kap içine veya buzdolabı poşetine yerleştirip buzlukta muhafaza edebileceğimi, aynı şekilde buzlukta bir miktar haşlanmış nohut olursa ihtiyacım olunca kullanabileceğimi aşçının notu diye eklememi söyledi...

Afiyet Olsun...

0 yorum: