9 Kasım 2007 Cuma

ELMALI KEK

Elmali Kek

Malzemeler:

bullet1 su bardagi kendinden kabaran un (self-rising flour)
not: Bu unu kendiniz yapmak icin varsa kekun, yada normal unun icine 3 cay kasigi karbonat + 2 cay kasigi kabartma tozu + 1 cay kasigi tuzla birlikte eleyip kullanabilirsiniz. Bu tarifte 1 bardagini alt hamura, kalanindanda 3/4 bardak ust hamura kullanin.
bullet1/2 su bardagi iyice cekilmis badem
bullet80gr tereyagi veya margarin (yaklasik 5 bucuk yemek kasigi kadar)
bullet1/3 bardak kahverengi seker
bullet1 tatli kasigi limon suyu
bullet1 cirpilmis yumurta (yaklasik)

Icine

bullet4 su bardagi soyulup, ayiklanip ufak kup kup dogranmis elma (yaklasik buyuk 3 tane)
bullet1/2 su bardagi kahverengi seker
bullet1 tatli kasigi limon suyu

Ustune:

bullet3/4 su bardagi kendinden kabaran un
bullet 1 tatli kasigina yakin tarcin
bullet 4 yemek kasigi tereyagi veya margarin
bullet 1/3 su bardagi kahverengi seker

Yapilisi:

  1. Yuvarlak kek kalibizini (kelepceli varsa daha iyi olur) yaglayin. 1 bardak unu ve bademin yarisini birlikte bir kapta karistirin. Soguk yagi kucuk kucuk bicakla unun icinde kiyin.
  2. Parmak uclarinizla yagi hamura yedirin ufalayarak. Seker ve limon suyunu ilave edin. Sonra sertce bir hamur haline gelmeye yetecek kadar cirpilmis yumurtadan ilave edin.
  3. Hamuru hazirladiginiz kaliba bastirip duzeltin. Kalan cekilmis bademi ustune serpip buzdolabinda sogumaya birakin. (yarim saat kadar)
  4. Elmalari, kahverengi sekeri ve limon suyunu birlikte karistirip hamurun ustune duzgunce yayin.
  5. Ust hamuru yapmak icin un ve tarcini birlikte eleyip yine soguk yagi once bicakla icine kiyip sonra parmak uclarinizla yagi hamura yedirin. Sekeride ilave edip elmalarin ustune serpistirin. (Ust hamurunu yaptiginiz zaman hamurdan ziyade topakli kirintili bir yapisi olacaktir (Cokelek peyniri gibi) Bunu elmalarin ustune esit sekilde serpistireceksiniz. Pistigi zaman kekinize ayri bir kitirlik verecektir)
  6. Onceden isitilmis 350F (180C) dereceli firinda orta katta yaklasik 1 saat- 1saat 15 dakika kadar ustu iyice kizarana kadar pisirin.
  7. 10 dakika kadar ilindiktan sonra kaliptan cikarip sogumaya birakin.
Yemek Koşesi Afiyetler Diler....

0 yorum: